top of page

Soile Voima

“Rihmastot, kohinat ja taipuvat todellisuudet”

 

Vietin lapsuuteni kesät saaristossa lempeiden ja toisinaan pyörryttävien tuulten, meren loputtoman hypnoottisen liikkeen (vaikkakin välillä veneellä kulkemista rajoittavan tyrskyilyn), rauhoittavan liplatuksen, kaislojen maagisen kohinan, perämoottorin bensan tuoksun, merenpohjasta kaivetun jännittävän saven, viereisillä kivikoilla pesivien lintujen ja kertaalleen sulaneen jäätelön parissa. Nämä vahvat muistin värittämät aistikokemukset ja tunnut kaikuvat inspiraationa yhä ja tarjoavat alustan kokemuksille ja pohdinnoille siitä kuinka olemme osa kaikkeutta, toiseutta ja mahdottoman pieniä vellovan veden äärellä, avaruudessa.

 

Merellä ja luonnossa koen fantasioitumista, uppoutumista, aistimista, välittämistä. Taiteen äärellä koen samankaltaista katoamista pois säännöistä ja kategorisoimisesta, ulos ja sisään sanallisesta kohti yhteyksiä ja toisinaan maagista kokemista, yhteyttä itsen ja jonkin välillä.

Taiteellinen tutkimukseni äärellä pyrin työskentelemään(ja elämään) tämän kaltaisissa tunnuissa, välittäen ja kohdaten. Tarkastelen syvemmin taiteellisen tutkimukseni ja -praktiikkani kautta näitä tuntemuksia ja mahdollisuuksia.

 

Taiteeni ja taiteellisen tutkimukseni praktiikkana on kehollinen työskentely erilaisten esineiden ja materiaalien parissa sekä suhteessa erilaisiin ympäristöihin. Minua kiinnostaa selvittää kehollisuuden, esityksen, materiaalin, aineen, ympäristöjen ja esineen käsitteitä ja miten ne vaikuttavat toisiinsa ja vaikuttuvat toisistaan. Olen kiinnostunut vuorovaikutusten ja kohtaamisten aiheuttamista värähtelyistä, rihmastoitumista ja kohinoista. Tarkastelen, en pelkästään ihmisen, vaan yhtäläisesti erilaisten toimijoiden, eliöiden, olioiden ja asioiden välisyyttä, kietoutuneisuutta ja muuntautumista. Pohdin minkälaisia loputtomia mahdollisuuksia, mielikuvia ja maailmoja asioiden, esineiden, olioiden kohtaamiset ja niiden purkautumiset luovat, minkälaisia mielikuvia ja maailmoja ne synnyttävät teoksina tai taidetekoina ja miten nämä kohtaamiset värähtelevät eteenpäin?

 

Taiteellisen tutkimukseni taustalla vaikuttaa pohdintani välittämiseen, yhteyksiin ja vuorovaikutukseen liittyvien kysymysten äärellä.

Työskentelyni sisuksissa on tanssijataiteilijan tausta ja praktiikka jonka koen luonnollisesti taipuvan työskentelyyn myös erilaisten materiaalien parissa. Tanssijan praktiikan lävistämänä kohtaan maailmaa aistimisen ja hetkellisyyksien kautta, tunnustellen, kokeillen ja sulattaen asioita yhteen, luottaen kehon viisauteen.

 

Työskentelen jossain fyysisen, kuvallisen, lukemisen, kirjoittamisen, pohtimisen ja käsillä tekemisen välimaastossa tai kudelmassa. 

Koen erilaisten ilmaisutapojen inspiroivan ja tukevan toisiaan. Tällähetkellä kehollisuuden lisäksi olen kiinnostunut työskentelemään erityisesti saven parissa(sukuni naisten jalanjäljissä). Saven parissa työskentely on syvästi kehollista, kuuntelevaa, tunnustelevaa, visceral, ennalta-arvaamatonta ja jännittävää.

Toivon liikkuvani kohti monimuotoisia, sallivia, väriseviä työskentelyn ja kommunikaation mahdollisuuksia.

 

Taiteellinen työskeskentelyni ja tutkimukseni on vuorovaikutuksessa mm. uusmaterialismin ja ympäristöetiikan ajatuksiin, kysymyksiin itsen olevaisuudesta ja suhteista ympäröivään, välittämisestä, empatiasta. Työskentelen näiden teemojen parissa suhteessa näyttämöön. Minua kutkuttaa ajatus jonkinlaisesta näyttämön laajenemisesta(ainakin omassa kokemuspiirissäni), ehkä visuaalisten elementtien toimijuuteen, ehkä johonkin mielen - mielikuvituksen ja toden rajoille, ehkä kirjoitetuksi.
 

Taiteellinen tutkimukseni ja prosessimme Toisinajattelijoiden kanssa konkretisoituu erilaisten taidetekojen ja ulostulojen muodossa (lisätietoja tulossa kevään 2021 aikana täällä nettisivulla!) ja mm. esitys-installaatio Hämärän äärellä syksyllä 2021(yhteistyössä skenografi Anttoni Halosen kanssa). 

Hämärän prosessissa tarkastelemme primitiivistä, aisteihin, tunteeseen, tuntoon ja mielikuvitukseen pohjaavaa ymmärryksen ja yhteyden muodostumista itsen ja maailman välillä.

Hämärä teoksessa lähestymme ja kyseenalaistamme fantasian ja todellisuuden rajoja niin teoksen sisällöissä kuin omissa työtavoissamme ja kurkotamme kohti tuntematonta, hämärää.

Pyrin työskentelemään ihmetellen, uteliaisuudella, intuitioon luottaen ja erilaiset ilmaisutavat sallien ja yhteensulauttaen. Hakeudun sellaista työtapaa kohti jonka äärellä kehollisuus, erilaiset materiaalit ja ympäristöt käyvät vuoropuhelua (vaikkakin välillä törmäten) ja jossa yksi ei ole ylitse muiden.

 


Soile Voima (1984) on Helsingissä asuva tanssitaiteilija ja kahden pienen lapsen äiti. Hän on valmistunut tanssijaksi (BA) De Theaterschool/Amsterdamse Hoogeschoolen voor de Kunsten Hollannista (2009). Soile on työskennellyt tanssijana, koreografina, koreografin assistenttina ja osana erikokoisia työryhmiä niin kotimaisissa kuin kansainvälisissä teoksissa 14-vuoden ajan. Hän työskentelee toisinaan myös ammattilaistuntien ja ammattiopiskelijoiden opettajana. Tällä hetkellä hän työskentelee Suomessa ja Norjassa. Soile työskentelee myös osana työryhmä Prekaarien praktiikoiden toimintaa.

In english coming up...

Anchor 2
bottom of page