

RUUMIILLINEN AJATTELU JA LUOVA LUKEMINEN
- seminaari- ja työpajaviikonloppu
RUUMIILLINEN AJATTELU JA LUOVA LUKEMINEN -viikonlopun aikana uppoudumme yhdessä pohtimaan, miten taiteellinen ruumiillinen ajattelu artikuloituu ja tulee jaettavaksi. Työapajassa tarkastellaan havaitsemisen ruumiillista materiaalisuutta esiintyvän taiteilijan erityisasiantuntijuutena.
Keskusteluja, luentoja ja harjoittamista sisältävän viikonlopun vetäjiksi olemme kutsuneet taiteilija-ajattelijat: Chrysa Parkinson ja Simo Kellokumpu.
Lauantaina Chrysan työpajapäivässä käsitellään erityisesti tanssijan työtä “luettavaksi tekemisenä”. Työpaja koostuu luennosta sekä sitä seuraavasta harjoite-osuudesta.
Sunnuntaina Simo Kellokummun työpajassa tutustutaan Kellokummun kehittelemään "koreolukeminen" -nimiseen koreografisen harjoittamisen menetelmään.
La 25.9. Klo 11:00-15:00, sali C4, Kaapelitehdas
Su 26.9. Klo 13:00-16:00, sali C4, Kaapelitehdas
Kurssi on suunnattu esittävän taiteen ammattilaisille. Kurssin ja keskustelujen kieli on englanti.
Kurssi on ilmainen, mutta edellyttää sitovan ilmoittautumisen. Osallistujamäärä on rajallinen. (10 paikkaa livenä ja 10 paikkaa zoomin kautta etänä)
La 25.9. BEING LEGIBLE / Chrysa Parkinson

Chrysa Parkinson on tanssija, esiintyjä, opettaja, joka tällä hetkellä työskentelee mm. tanssitaiteen lehtorina sekä New Performance Practices MFA -ohjelman johtajana DOCH/Uniarts oppilaitoksessa Tukholmassa. Parkinsonin taiteellinen tutkimus keskittyy erityisesti esiintyjän kokemuksellisen tekijyyden artikuloimiseen. Chrysan taiteellista ajattelua on julkaistu videon, kirjoituksen ja haastattelujen muodossa kansainvälisesti ja laajalti tanssin- ja esittävän taiteen kontekstissa.
"I will give a talk based on dancerly questions around reading and being read.
Then I'll propose some movement scores and conversation formats aimed at addressing what it takes to handle time, place, memory and touch as artistic materials.
What skills do we need?
What boundaries?
What desires?
and what traces to leave..."
Su 26.9. KOREOLUKEMINEN / Simo Kellokumpu
.jpg)
Simo Kellokumpu on Helsingistä käsin toimiva koreografi ja tutkija. Hän on suorittanut Doctor of Arts -tutkinnon Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Esittävien taiteiden tutkimuskeskuksessa vuosina 2013-2019 taiteellisella tutkimusprojektilla Choreography as Reading Practice. Kellokummun taiteellinen työ tarkastelee ruumiillisuuden ja materiaalisuuden välisiä koreografisia suhteita erilaisissa mittakaavoissa ja konteksteissa kietomalla yhteen interplanetaarisen kulttuurin, spekulatiivisen fiktion ja queer-ed tilan/vinon tilan kokemukset.
Koreografia on etymologisesti ja praktisen historiansa kautta useimmiten ymmärretty kirjoittamisen praktiikkana, ’grafioimisena’. Jokainen kirjoittaja on kuitenkin myös lukija, ja kirjoittamisen ja lukemisen keholliset praktiikat ovat toisiinsa kietoutuneita. Lukemisen praktista koreo-potentiaalia ei ole koreografisen taiteen historiassa käsitelty juuri lainkaan. Koreolukeminen -työpaja on johdanto kirjoittamisen ja lukemisen kehollisten praktiikoiden väliseen dynamiikkaan koreografisen taiteen tekemisen näkökulmasta.
Työpaja koostuu koreolukemisen käytännön kokeilevasta osasta sekä yhteistä keskustelua pohjustavasta presentaatio-osasta ja taiteellisesta esimerkistä. Työpajassa keskitytään tarkastelemaan taiteen tekemiseen, teosprosessin ja esille asetettavaan teokseen vaikuttavia seuraavanlaisia siirtymiä:
Mitä praktiikassa tapahtuu kun
-
koreografi muuttuu koreolukijaksi
-
koreografioiminen muuttuu koreolukemiseksi
-
liike mestaroitavana materiaalina muuttuu ihmisen hallintaa pakenevaksi ilmiöksi
Yhteisen kokeilemisen ja keskustelun kautta pohdimme myös sitä millaisen ruumiin erilaiset koreo-orientaatiot tuovat esiin.
Taustaa: Lue blogiteksti siitä, miksi Toisinajattelijat haluaa järjestää tällaisen työpajan :)
LYHYESTI KÄYNNISSÄ OLEVASTA JULKAISUPROJEKTISTA:
Kaikille avoin työpaja on myös osa Toisinajattelijoiden vuonna 2022 ilmestyvän julkaisun kirjoittamisprosessia. Julkaisussa pohdimme keväällä 2021 prosessiin mukaan kutsumiemme taiteilija-ajattelijoiden kanssa taiteellisesti artikuloituvan havainnon suhdetta kieleen ja tekstuaalisuuteen. Tekstin suhde taiteelliseen praktiseen ajatteluun ei välttämättä ole lineaarinen, historiallinen tai haltuunottava. Perinteisen tekstin lisäksi taiteellista ajattelua artikuloiva tekstuaalisuus voi toteutua julkaisussa esimerkiksi kuvien, sivun koreografioimisen tai moninaisesti muotoutuvan materiaalisen tai kielellisen runouden kautta.